Q-Select laat jaren zestig opnieuw herleven (2024)

Muziek

Regionale band zit midden in tweede come-back

Door Jan Hendriksen

RUURLO - ‘Je bent jong en je wilt wat’ was in de jaren zestig van de vorige eeuw de alom bekende slogan van Radio Veronica dat toen nog als radiopiraat vanaf de Noordzee uitzond. Maar in 1965 ook van enkele Achterhoekse jongens. Voor de toen 15-jarige Arent Bloemendal uit Ruurlo en Jan Snikkers uit Borculo, leerlingen van de voormalige Borculose ULO (Uitgebreid Lager Onderwijs), Meino Kruize (Hoveniersopleiding) uit Borculo, Ruurloër Jan Stomps van de Lochemse LTS (Lagere Technische School), later aangevuld met toetsenist Henk Stokkers uit Noordijk was dat de reden voor de oprichting van hun eerste (school)band. Zij noemden zich Les Rôdeurs, wat later werd omgedoopt tot Q-Select. Met een gewijzigde bezetting maar met dezelfde naam laat de band op zondagmiddag 5 maart oude tijden herleven met een reünieoptreden bij De Tapperij in Ruurlo.

Het jeugdige vijftal werd geïnspireerd door de populaire bands uit die tijd zoals Q65, The Rolling Stones, The Beatles en Them. Zij repeteerden destijds in de woonkamer van vader en moeder Snikkers. “Tafels en stoelen werden aan de kant gezet en spelen maar”, zo herinnert de inmiddels 71-jarige Jan Snikkers zich nog als de dag van gisteren. Al dat repeteren resulteerde uiteindelijk in succesvolle optredens. Destijds veelal bij het alom bekende café Toevank in Ruurlo. Acht keer per jaar werd daar door de band met de welwillende medewerking van Johan Toevank een dansmiddag voor de jeugd georganiseerd.
Jan Snikkers: “We werden er met open armen ontvangen. Niets was te gek. Met behulp van zwart landbouwplastic werd de zaal verduisterd, en met blauw licht aan het plafond en een draaiende spiegelbol werd de zaal omgetoverd tot een heus ‘danspaleis’. We werden een begrip, zelfs tot over de grens. En dat stond zes jaar lang garant voor zeer geslaagde dansfeestjes waar tal van eerste liefdes hun oorsprong kenden. Het ‘schuifelen’ onder de spiegelbol was een genot om naar te kijken. Maar na verloop van tijd gingen de bandleden hun eigen weg en zetten we een punt achter de succesvolle periode.”

Beroeps
Jan Snikkers en Jan Stomps hadden er nog lang niet genoeg van en werden beroepsmuzikant. Snikkers speelde in diverse bands en was meer dan twintig jaar bandleider van de alom bekende voormalige Oost-Nederlandse Top 40 band Valley Gazelle. Ook speelde Snikkers begin jaren negentig in de begeleidingsband van Sylvia Millecam (met de huidige Q-Select zangeres Fiona) die een hit scoorde met het nummer ‘Brand’. Jan Stomps (71) maakte als gitarist en zanger vele jaren deel uit van onder meer de bekende orkesten The Wanderers, Lemmon Five, Alfa en Liberty. “Ik speelde soms wel vijf keer in de week. Kermissen, dancings, bruiloften en partijen. Het kon niet op. In 1988 ben ik als beroepsmuzikant gestopt en ben toen vrachtwagenchauffeur geworden.”

Reünie
Door de jaren heen bleven de oude fans van Q-Select echter hun regionale muziekidolen ‘aanbidden’ en dat resulteerde er eind jaren negentig in - toen de muziek uit de jaren zestig weer helemaal hip was- dat de roep om een reünie steeds luider werd. “Daar hebben we in 1997 graag gehoor aan gegeven. Bij Buitencentrum Kerkemeijer in Borculo hebben we de zaal weer eens ouderwets op z’n kop gezet. De reünie werd een daverend succes. Dus volgden al gauw meer optredens. Maar na een aantal jaren was het weer tijd voor een creatief rustmomentje”, zegt Snikkers.

Nostalgie
Sinds een jaar of twee is Q-Select weer opnieuw helemaal terug. Maar niet in de oude samenstelling. Meino Kruize overleed op jonge leeftijd door een verkeersongeval, Arent Bloemendal zag ervan af en Henk Stokkers was in de jaren zestig jaren al gestopt. Die lege plekken werden door de oudgedienden Jan Snikkers (drums) en Jan Stomps (sologitaar en zang) opgevuld met Emiel Hietbrink (bas), Hans Roerdink (toetsen) en Fiona King (zang). Vol passie brengen zij de muziek van de jaren zestig weer tot leven. Met nummers als California Dreaming, Venus, Proud Mary en Pretty Woman nemen ze het publiek mee terug in de tijd. “We halen nostalgische herinneringen op en nieuwe worden gemaakt”, zo verklaart Jan Stomps met enige trots.

Kaarten
Op zondagmiddag 5 maart gaat Q-Select weer rocken in Ruurlo. Niet bij café Toevank zoals destijds, want dat sloot in 1975 haar deuren. Nu laat Q-Select bij café-restaurant De Tapperij de oude tijden herleven. Kaarten à 7,50 euro (exclusief reservering) zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via de website van Q-Select: En op zondag 2 juli houdt treedt Q-Select opnieuw op. In samenwerking met Crossroads Studio’s organiseert de band net als vorig jaar weer Kleintje Woodstock in Borculo.

www.Q-Select.nl

Q-Select laat jaren zestig opnieuw herleven (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aron Pacocha

Last Updated:

Views: 6238

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aron Pacocha

Birthday: 1999-08-12

Address: 3808 Moen Corner, Gorczanyport, FL 67364-2074

Phone: +393457723392

Job: Retail Consultant

Hobby: Jewelry making, Cooking, Gaming, Reading, Juggling, Cabaret, Origami

Introduction: My name is Aron Pacocha, I am a happy, tasty, innocent, proud, talented, courageous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.